PEGASUS FAMILY!

SOMMARENS STORA DOCKTEATERHÄNDELSE! ÅTERKOMMER JULI 2019!

Musor 2018

 


INTERNATIONELL INTERAKTIV VISUELL TEATERFESTIVAL FÖR BARN OCH VUXNA

FJÄRDE ÅRET!

I TEATERTRÄDGÅRDEN PEGASUS TRÄDGÅRD i Hög i Skåne.

10 min från Lund, 20 min från Malmö.

HELGERNA   7-8, 14-15, 21-22   JULI   2018.

MAN BOKAR EN FESTIVALDAG, KL 13-17.

FÖR 50 KR FÅR MAN SE TRE FÖRESTÄLLNINGAR OCH VARA MED I ALLA WORKSHOPS.

Upplev föreställningar med vår tids Dockteatergrupper med sina moderna uttryck, möt artister från Spanien, Indonesien, Italien, Turkiet, Danmark, Sverige.

Träffa alla de internationella dockkonstnärerna!

Tillverka egna dockor tillsammans med dem!

Spela med dem och dina nya dockor i Prova-På-Scenen, tag hem dockorna och spela vidare!

Pjäserna spelas i fri luft i Teaterträdgården och inomhus i ett Långhus med sommarteateratmosfär!

Här presenteras kort de deltagande grupperna och deras föreställningar.

 

INDONESISKT

2

THE SKY OF SAFIR
BEHIND THE ACTORS INDONESIEN

Föreställningen är en modern tolkning av “The Lionking”. Behind The Actors strävar efter att kombinera den Indonesiska teatertraditionens rika erfarenheter med kraven påförnyelse. I The Sky Of Safir utforskar de ett nytt visuellt språk för detta. Vi får uppleva enmodern föreställning med Indonesisk grundton.

Gruppens kynne är skådespelaranda och självförtroende, ”Skådespeleri är handling!” “Låt oss ta hand om vår miljö genom att tänka och handla. Låt oss försöka förstå djurens språk, de förstår universums liv.”

Dalang: Dede Candra.
Actor/production leader: Hendra Mbot.
Actor/director: Asep Budiman.
Multimedia/documentation: Herfan Rusando.
Musicproducer: Syarif Maulana.
Actor/translator: Linda Rosalinda.
Swedish songs: Elsa Björklund-Streiffert.

BEHIND THE ACTORS är knutna till Teaterfakulteten vid universitetet i Bandung på Västra Java.

Från 4 år. Engelska/Svenska

En hälsning från BEHIND THE ACTORS

SPANSKT

3

ROULETTES
COMPAGNIA eLe BARCELONA

Ramiro Ramirez är en gammal man med fasta vanor. Nu ska han gå sin vanliga kvällsprom- enad precis som han gjort varenda kväll i många år. Han har svårt att gå, men hans envishet skjuter på honom, han bara ska fram till det lilla torget framför sitt hus och sitta på sin favoritbänk, den där till vänster.

Fram kommer han, men…. Hans bänk är upptagen! För de flesta är väl en upptagen bänkinte hela världen, men det är det för Ramiro! Han känner ilska, han är sårad!
Det är Enzo Carbonara som satt sig på bänken. En glad och munter pojke som tar livet som det kommer. Enzo muntrar lekfullt upp Ramiro, och strax rullar livet på som aldrig förr för Ramiro Ramirez!

Marionettister: Marta Lorente och Raquel Batet.

COMPAGNIA CÍA. ELE bildades 2014 i Barcelona efter att Marta och Raquel träffats på leg- endariska Pepe Otal ́s Workshop of Puppets. De har bakgrund från cirkusvärlden och dans- världen, de har utforskat dockvärldens möjligheter och fastnat för just marionetter. ROULETTES är deras andra marionettproduktion, pjäsen har uppförts på en rad internationella festivaler.

En ordlös föreställning för alla åldrar.

ITALIENSKT

4

TAKE IT!
FIGURENTHEATER EVA SOTRIFFER BOLZANO ITALIEN

I dockspelarens trädgård saknar dockorna ingenting! De kan dansa, sjunga, leka och skratta så mycket dom vill. Det finns bara en sak de inte får göra: Smita ut ur trädgården för att försöka få fatt i en av de förbjudna frukterna. Men en dag så…..

TAKE IT! Är en föreställning inspirerad av den Italienska Commedia dellártefiguren Pulcinella, han med svart mask och väldigt lång och krokig näsa. Pulcinella figurerar i såvälklassiska som moderna dockföreställningar i Sydeuropa där alla barn känner till honom och hans hyss.

Eva Sotriffer från Bolzano, Italien, har uppträtt som dockspelare sedan 2009.
Hon kom in i teatervärlden efter filosofistudier vid universiteten i Wien och Montpeiller,först genom gatuteater och kostymmakare i Frankrike, och sedan in i dockteatervärlden genom två års dockteaterskola i Österrike.

Ända från början har Eva fokuserat sitt arbete på ordlösa uttryck genom rörliga bilder, ryt- mer och ljud, och velat utforska traditionella dockteaterteknikers möjligheter.

Från 5 år. Ordlöst.

En hälsning från FIGURENTHEATER EVA SOTRIFFER

TURKISKT

5

BIS OCH BLOMMAN
BORDERLINE THEATRE TURKIET/SVERIGE

Den mycket gamla Ottomanska handdockshjälten Ibis dyker här upp i ett ekologiskt rättvisedrama. Ibis vill behålla sin fina blomma, men den ska bort säger statsministern! För han vill bygga ett stoooort hus där blomman står och tjäna mååånga pengar!

Så nu blir det strid mellan den gamle folkhjälten och statsministern! Det vimlar av poliser och bovar, visst liknar det något som hänt i en park i Istanbul.

Gamle Ibis får använda list och humor för att försvara sin blomma och allas vår yttrandefrihet, tur det finns sådana folkhjältar även i de modernaste historier! En liten kärlekshistoria hinns också med, och Ibis kära blomma får så klart stå kvar!

Föreställningen som framföres av Stefan Carelius har producerats i samarbete med Pulcinellamästaren Bruno Leone i Neapel. Stefan som i 7 år var ansvarig för den internationella Dockteaterfestivalen i Istanbul verkar nu med Sverige som bas i nystartade Teater Anima.

SVENSKT

Marionetteatern 2015

VAR ÄR VARGEN?
EN ANNAN RÖDLUVAN
MARIONETTEATERN KULTURHUSET STADSTEATERN STOCKHOLM

Marionetteaterns VAR ÄR VARGEN – EN ANNAN RÖDLUVAN är en otämjd enmansföreställning i typisk handdocktradition där de retsamma dockorna skojar med både publiken och teaterdirektören. Som klippt och skuren för rollen som direktör ser vi Marionetteaterns dockspelare Magnus Erenius.

Inspiration till pjäsen har hämtats från de populära engelska handdockorna ”Punch and Judy” såväl som från de traditionella kringvandrande dockspelare som sedan medeltiden dragit från plats till plats i Europa, med sitt dockteaterskåp och sina dockor på släp.

Presscitat “Här pratar vi girlpower.” Drastiskt, roligt och dekorativt. Bra sommarnöje för stora och små” /DN

Idé: Magnus Erenius, fritt efter Bröderna Grimm
Medverkan: Magnus Erenius
Regiöga: Helena Nilsson
Dockor: Milla Risku
Dockteaterbås: Magnus Erenius
Dekormåleri: Thomas Lundqvist
I verkstan: Anna Westman och Kay Tinbäck du Rées
Ljudcollage: Appel

Från 3 år

SPANSKT

7

CANELO SHOW
RAMBLING PUPPETS BARCELONA

Canelo Show är en genuin marionettföreställning för alla åldrar, en surrealistisk komedi i cabaretstil. En liten musikalisk komedi om en hund och hans husse. Canelo är inte bara en hund, han är också en docka som vill bli en stjärna.

”Mina damer och herrar! Jag har nöjet att presentera en ytterst ovanlig artist! Ett geni, full av virtuositet och begåvad med en mirakulös egenskap! Han är gatans största sensation! Det är ett stort nöje att få presentera… Canelo, den otroliga sjungande hunden!”

Rambling Puppets är en enmansteater från Barcelona. Ferran Costa designar och bygger själv sina dockor och spelar med dem på gator och torg.

Som många andra skickliga marionettspelare har Ferran utbildat sig i omtalade Taller de Marionetas de Pope Otal i Barcelona, och har skapat Canelo Show med hjälp av dockmästare som Jordi Bertran och Pepe Otal.

Från 3 år. Ordlöst.

DANSKT

8

TRIPP TRAPP TRÄSKO!
OLSENS TEATER DANMARK

Musikalisk dockteater för de minsta.

Om kycklingen som med sina nya träskor och en lite för stor spann drar ut i världen för att hämta vatten, och möter ett par roliga möss som hör och luktar och ser, och får lära sig det första om det största och det högsta, om det längsta och det tyngsta, och träffar hästen som ordnar full spann till den lille Träskohjälten!

Text och sånger: Signe Birkbøll.
Dockor och scenografi: Enid Björklund.
Musik: LarsFjeldmose.

Vi har samarbetat med Olsens Teater i många år, tillsammans har vi skapat flera föreställningar. Nu kommer Erik Olsen till Pegasus Family med en pjäs vars dockor tillverkats i vår teaterverkstad här strax intill Pegasus Trädgård! Olsens Teater turnerar i hela Danmark med sina humoristiska föreställningar. Dessutom är Erik stora delar av året knuten till den anrika Barn-och Familjeteatern Riddersalen på Frederiksberg mitt i Köpenhamn.

Från 3 år. Danska/Svenska

En hälsning från OLSENS TEATER

SVENSKT

9

MADAM ROT
STAFFAN BJÖRKLUNDS TEATER

Dockor och väsen i fri luft!
Om en äkta Morotsmadam
av ädlaste rotfruktstam!
Och om Gammelrot, långtifrån ung Men knölig och tjock och tung!
Här gifts det och skiljs det, hej o hå! För körsången får Potäterna stå!

En rotfast sommarhistoria om fingrar i jorden och sinnen i skyn!

Spelas som inspiration till Trädockverkstaden där man får tillverka egna trädockor med riktiga verktyg.

Från 3

WORKSHOPS

Här i Pegasus Trädgård har alltid anden och handen hängt ihop!
Att få uppleva och sedan skapa själv är Teaterträdgårdens grundidé.

Här får du se något roligt och sedan tillverka egna dockor och figurer av trä,rotfrukter, papper och andra naturmaterial.

Workshopledare är professionella atister och barnrättsstrateger, de har format sina work- shops efter festivalens teman: EKOLOGI och FN:S BARNKONVENTION, här får alla bruk för både huvud och händer!

När du tillverkat dina dockor kan du provspela med dem på den lilla Dockteatern vid Workshoptältet innan du tar hem dem och spelar vidare.

Vid Dockteatern kan du också prova hur det känns att hålla i många olika slags dockor frånländer runt om i världen, där finns marionetter, handdockor, trädockor och stavdockor. Spela på!

TEATERTRÄDGÅRDEN

Halm

Pegasus Trädgård är en Ekologisk Teaterträdgård. Skapad av en Dockteater som i 25 år samarbetat med konstnärer och ekologer som inser att kultur och ekologi hänger ihop! Kul och viktigt!

Man lär sig mycket av sådana vänner, genom åren har vi tex planterat ett trettiotal fruktträd och mer än hundra bärbuskar av olika slag, så det finns bär att provsmaka.

I odlingarna följer vi principerna för en frisk jord genom tex marktäckning och andra smarta ekologiska regler.

Ett litet hus i naturmaterial, Solstället, rymmer solvärmd dusch, fläktar som drivs av solceller, och en spännande urinseparerande mulltoalett, titta in och ge ett näringsbidrag!

Teaterhuset Fröhuset är uppfört i ler/halmteknik, även här finns mycket inspirerande att kika på!

Till Pegasus Family har vi kreerat en fantasifull Festivalodling i Trädgården! TRE SYSTRAR heter den. Här hjälper alla plantor varandra! Festivalodlingen visas i dramatiserad form under hela festivalen.

Systrar

 

BILJETTBOKNING

Tack vare stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Region Skånes Kulturförvaltning, Kävlinge Kommun, samt de lokala sponsorerna Företagshus, Woody/Hejdes och Nilan kan vi erbjuda en hel Festivaldag för det familjevänliga priset 50 kr/person!

MAN BOKAR EN FESTIVALDAG, KL 13-17.

FÖR 50 KR FÅR MAN SE TVÅ-TRE FÖRESTÄLLNINGAR OCH VARA MED I ALLA WORKSHOPS.

I biljettpriset för en Festivaldag ingår ”allt”. Entré till såväl föreställningar som till work- shops, samt workshopmaterial. Även parkering och programhäfte ingår i biljettpriset, inget tillkommer. Barn 0-2 år gratis.

Det går fint att boka biljetter redan nu!

Tre sätt att boka dina biljetter:

1: Mejla bokning, betala kontant eller med Swish vid ankomst: staffan@sbteater.se

2: Ring och boka: 070-3976585

3: Boka och betala på Kulturcentralen, skriv ut biljett och visa vid ankomst.

Se här:

7 & 8 juli 

14 & 15 juli

21 & 22 juli

 

DE TRE FESTIVALHELGERNAS FÖRESTÄLLNINGAR:

7 & 8 JULI
ROULETTES
Compagnia eLe Spanien

VAR ÄR VARGEN?
Marionetteatern Stockholm

MADAM ROT
Staffan Björklunds Teater Sverige

 

14 & 15 JULI
THE SKY OF SAFIR
Behind The Actors Indonesien

TRIPP TRAPP TRÄSKO!
Olsens Teater Danmark

MADAM ROT
Staffan Björklunds Teater Sverige

 

21 & 22 JULI
TAKE IT!
Figurentheater Eva Sotriffer Italien

CANELO SHOW
Rambling Puppets Spanien

MADAM ROT
Staffan Björklunds Teater Sverige

 

NYHET!! CAFÉTEATER

INTERNATIONAL PUPPETJAM!

Välkomna till två Lördagskvällar där våra inbjudna internationella gäster Puppetjammar!

Två roliga kvällar i vår Teaterverkstad strax intill Pegasus Trädgård.

18:00-19:30 kan man uppleva dockspelarna och en Caféteaterbuffé för 100 kr/person.

 

Lördag 14 juli möts Indonesiska Behind The Actors och Danska Olsens Teater på temat CAFÉTEATER WYANG med Caféteaterbuffé med Indonesisk touch!

BEHIND THE ACTORS ger smakprov från sin klassiska Indonesiska dockteaterkonst Wayang Golek, OLSENS TEATER delar generöst sina tips om hur man enkelt får liv i dockor och objekt. Ett unikt tillfälle att i Caféstämning få en inblick i en rad spännande internationella dockteaterformers hemligheter!

 

 

Lördag 21 juli möts Turkiska Borderline Theatre och Italienska Figurentheater Eva Sotriffer på temat CAFÉTEATER PULCINELLA med Caféteaterbuffé med Indonesisk touch!

En rolig Pulcinella Jam-Lördagskväll med FIGURENTHEATER EVA SOTRIFFER från Bolzana och BORDERLINE PUPPET THEATRE från Istanbul.

Commedia Dell ́Artefiguren Pulcinella med sin svarta mask figurerar ofta i den unga Europeiska generationens dockföreställningar.

Även om man inte sett Pulcinella på scen så känner vi alla till hen och är bereddda på hens hyss, de kan vara chockerande, provocerande, fake, men behövda, hen säger det vi andra har så svårt att få fram, vi skrattar och blir förlösta av Pulcinellas spratt och rackartyg!

Visst har vi alla ett behov för ett alter ego för allt det besynnerliga som händer runtomkring

oss i dessa tider, vi behöver en inre Pulcinella!

Kom och umgås med ett par roliga internationella Pegasus Family-Animerings-konstnärer som i Caféstämning uttrycker sina upplevelser från upplopp på Taximtorget i Istanbul och sina tankar om hur det kan vara att lämna ett paradis, de talar genom Pulcinella!

 

BILJETTBOKNING

Det går fint att boka biljetter till Puppetjam redan nu!

Tre sätt att boka dina biljetter:

1: Mejla bokning, betala kontant eller med Swish vid ankomst: staffan@sbteater.se
2: Ring och boka: 070-3976585
3: Boka och betala på Kulturcentralen, skriv ut biljett och visa vid ankomst.

Se här:
14 juli
21 juli

DOCKOMATEN

19

 

Ett av festivalens teman är FN:s Barnkonvention. I dess artikel 31 erinras om barns rätt till lek och rätt till möten med professionella konstnärer och uttrycka sig kreativt tillsammans med dem.

Därför erbjuder vi vår publik interaktion med de inbjudna artisterna genom gemensam docktillverkning.

I år utvecklar vi denna interaktivitet. När du tillverkat din docka får du spela med någon av de internationella dockkonstnärerna i DOCKOMATEN!

Öva tillsammans en kort stund i Prova På-scenen så filmar vi en rolig video.

Videon – “Min dag på Pegasus Family” läggs ut viralt och du kan redan nästa dag se och dela den med släkt och vänner.

En professionell filmare med teatererfarenhet sköter DOCKOMATEN, en modern digitaliserad form av vykort!

CAFÉ

M

Även vårt lilla Festivalcafé är interaktivt i år!

Nu kan man tillsammmans grädda våfflor av modernaste snitt med nya roliga ekolgiska ingridienser. Det finns matigt bröd med tillbehör och något litet sött. Samt kaffe, te, god saftoch vatten med olika smaker, allt ekologiskt. Vill man äta riktigt mycket får man gärna ta med sig egen picnickkorg!

 

KONTAKT

Barnkonv1Kontaktinformation och info om hur du hittar till Teaterträdgården finns HÄR

SE MER

Se kort Trailer: PEGASUS FAMILY 2018

Se REPORTAGE från PEGASUS FAMILY 2017

PROGRAMHÄFTE

Välkommen till Pegasus Family 2018!

STAFFAN BJÖRKLUNDS TEATER

E
7 Stor
23
1
sponsors2018