8 föreställningar från Grekland, Turkiet, Estland/Danmark, Sverige, Utställning och en Workshop!

Det var heldagsprogrammet för Independent Mini Shadow Puppet Festival som vi arrangerade 8 december på Mazettihuset mitt i Malmö.

Idén var Dimitris, han leder gruppen Your Black Eyes i Malmö, de spelar klassiska grekiska föreställningar. I fjor arrangerade vi tillsammans en Skuggteaterdag på en grekisk restaurang på Gustav Adolfs Torg, de spelade Alexander Den Store Och Den Förbannade Ormen med skuggdockor, och jag spelade samma historia, Hjälten Och Filuren med trädockor. Det blev bra så i våras ordnade jag ett Gästspel med Alexander Den Store Och Den Förbannade Ormen i vår Teaterverkstad här i Hög.

Nu spelade Your Black Eyes Gungan, traditionell historia som spelats i Grekland i 150 år! Huvudperson är Karangiozis, han på knä, den folklige hjälten. Två fullsatta föreställningar! Med levande musik av 4 man!

Och Dimitris visade hur allt gick till!

Gott om folk även på Föreställningar om Alice med Dansk/Estniska gruppen First Hand Theatre. Här var det inte traditionellt! Gruppen framförde en fri tolkning av Alice i Underlandet, skapade poetiska bilder för barnpublik på mattan nära scenen. Gruppen har gett föreställningen i de Baltiska länderna, i Polen och Tyskland, 200 föreställningar!

Turkiskt: Fikret Cecmeli gav sin föreställning Karagöz På Äventyr, en modern historia med klassiska dockor. Publiken fick i traditionell form följa hur Fikrets fader tillsammans med Karagöz sökte sig en framtid i Sverige.

Fikret

Grand

Och här var det modernt!

Christopher Nelson från Lund experimenterar med modernt clowneri, blandar teknik och skuggteatereffekter. Grand Central hette akten. På 11 minuter hann han humoristiskt förbrylla vuxenpubliken med budskap om konsumism och identitet!

2

Café med Utställning med äkta traditionella dockor från Java och Grekland, och många Skuggteaterböcker att titta i.

Och alltihop skedde i Mazettihuset i Malmö. Teatercentrum och Danscentrum ställde sina lokaler till förfogande, perfekta för ett sådant här arrangemang! Visst går det att ordna Skuggteaterfestival mitt i Malmö, om alla spelar gratis i gratis lokaler!

3

Själva gav vi 4 små korta föreställningar som inspirerade publiken att tillverka egna skuggdockor.

E

5

4

Workshop

C

Lika roligt för vuxna som för barn!

Snart dags igen!  Under Sportlovet i februari kan man komma till Skuggteater i vår Teaterverkstad i Hög! Helgen 16-17 feb bjuder vi på Turkiskt Världsklassgästspel, och veckan efter ger vi workshops för lovlediga och för fritidshem.